19. huhti, 2014

Olet saanut kuvallisen kirjeen

Terveiset Berliinin makoisten wurstien ja ihanien jäätelöiden keskeltä.

Matkapäiväkirjaa ei mitenkään ennättänyt pitää, sillä nyt tuntu tää loma olevan sellasella adrenaliinilla varustettu jotta laitettiimpa rivakasti jalkaa jalan eteen ja kierreltiin kiertelemästä päästyäkin. Ilmat eivät suosineet ja suosivat, jotta eipä laitella siitä sen kummempia.

Berliini on ISO kaupunki ja siellä on yllä tietynlainen säännönmukaisuus ja mielestäni siellä vielä viipyilee myös tietty kurinalaisuus...moni asia jäi mielessä tuntumaan erityisen hyvältä, tässä muutama:

-Raideliikenne on siellä järjestetty superhelpoksi...kaikkialle pääsee ristiin ja rastiin

-Ravinnon puutetta ei Berliinissä tarvi kärsiä, ruoka on kohtuuhintaista suomalaisen kukkarolle, ruoka on maittavaa ja sitä on saatavilla ihan tuon tuostakin. Erityismaininnan ansaitsee Currywursti. Nimi kuulostaa tylsältä mutta on erittäinkin makoisaa, joten sitäpä piti sit kotosallakin loihtia...niin helppoa ja hyvää. Oih. Paras tuliainen on tuoda makuelämys kotoväelle asti...

-Berliinissä on siistiä. Eipä tarvinnut katsella tölkkejä, mäyräkoirapahveja eikä grilliruoan jämiä kaduilla. Saati tupakan natsoja. Bravo.

-Berliinissä ei ole örvelöitä, kerjäläisiä (eikä niitä mitä en nyt tässä mainitse, ettei rasistiksi nimitellä) eikä jurrista koheltajaa...eli siellä ei eletä hälläväliä-tyylillä tai överiksi.

-Ruokien kanssa tilatut "talon punaviinilasilliset" olivat pehmeitä ja täyteläisiä.

-Berliiniläisten Breezenit(vai mitä ne onkaan, ne mitä LIDL:n myy) on MIELETTÖMÄN hyviä, niin meni vehnää alas, ettei mitään rajaa....korjataan asia, kyllä 😙

- Berliiniläisillä on taattu automaku, siellä ei näkynyt ruostehelmoja ja kaikki autot olivat huolella pidettyjä...melkeimpä tuli mieleen että taitavat olla kodin lapsista ne suurisuisimmat ja sudituimmat. Muutama Trabantti tuli kyllä bongattua 🤪

Erikoista ja ihmeteltävääkin siellä oli:

-Berliinissä melkein kaikki kohteet olivat muistomerkkejä sodan ajoista ja jotenkin sen kyllä ymmärtää, sillä se on niin vahvasti heidän muistissaan ja voin sanoa, että moni katselukohde sai mielen hyvin hiljaiseksi.

-Pariin paikkaan "eksyimme" sattumalta ja yksi niistä oli sanomaltaan aika vahva:

Anne Frankin elämästä koostuva näyttely.

josta jäi mieleen se, että tuo lapsi olisi muuttanut monen elämän helpommaksi...nyt täytyy kävästä kirjastossa ja lukea tuo kuuluisa päiväkirja.

Toinen oli mielestäni erityisen vahva muistomerkki juutalaisille...

seisovat laihat patsaat

ja oli niin taiten tehty, että se pysähdytti.

-Eksyttiimpä myös OIKEAN NUKKU-MATIN 

https://www.youtube.com/watch?v=cjogx5Wvfhw    

(tiiättehän sen suomeks puhutun lasten sarjan) vierestä käveleen, siellä se Trabantissa venas kavereiden kanssa, jotta millon alkaa Unimatka

-Yhden kerjäläisen/alkoholisoituneen/aineen ruhjoman näin Haupthbahnnofin asemalla, joka seisoi kylmällä ilmalla aika nuivasti pukeutuneena, miehellä oli arviolta ikää n 30v, paljain jaloin, housut ja paita pahasti repeytyneenä, kalsarit näkyivät huoletta edestä ja takaa. Takista oli riekaleet jäljellä. Itse seisoin ja mietin et miten hälle sais vaatetta..vieressä oli miehiä ja naisia matkalaukkujen kanssa ja ehdin jo ajatella että menen pummaamaan joltain  housut ja sukat tuolle miehelle. Käännyimme kun luulimme olevamme väärässä paikassa(siis minä vain seurasin, mieli tuon miehen kunnossa)..mutta ei, kävimme tarkastamassa hallissa sijainnin ja minä laitoin laukusta taskuuni 20e jonka ajattelin sujauttaa miehelle ohi mennessä...mutta niin kävi että mies oli poistunut paikalta...ja tuo ei ollut virkavallan toimesta, sillä he kävivät aikaisemmin miestä katsomassa...mutta ehkä niin oli tarkoitettu. Tämä mies kyllä varasti ajatukseni pitkäksi aikaa.

-Berliinin muuri tai se mikä siitä on jäljellä on täys maalauksia....joukossa todellisia helmiä...niitä satoja metrejä käveli kuin hienommassakin taidenäyttelyssä.

-Kaduille on upotettu kaiverrettuja nimikylttejä ihmisistä, joika on viety Auschwitziin(kuva).

-Berliiniä rakennetaan kovalla tohinalla ja toivonki että sen omaleimaisuus säilyy, ettei liiallinen länsimaalaisuus hukuta sen omanlaista viehätystään.

-Tavarataloihin mahtuu sisälle parikin "jumboa"...huikeeta.

Mutta joopasjoo, yllättihän se hotellihuoneen sisustusratkaisukin tai olisko paremmin sanottu suunnittelupuoli....ei bideetä, ei pyyhekoukkuja...ja ISO KÄÄK, suihkutilassa oli irrotettava "lautanen"...ja suihkuun mennessä koin ekana iltana yllärin...vääntäessäni hanaa päälle....yläpuolelta ryöppäsi niskaan jääkylmää vettä puolet isommasta "lautasesta"...mutta olin nopee oppimaan...tuo ei tapahtunut toiste ja taatusti sen kiljaisun kuuli koko kerros 😀Mutta meille osui siisti hotelli ja ystävällinen henkilökunta...

 

Ai nii ja lentokentällä bongasin tutun nukketaiteilijan😉

Siis kaiken kaikkiaan...menkäähän Berliiniin...tuo tutun toimittajan 🤪,  suosittelema kartta+opas kirjanen Berliinistä oli mainio kompassi.

 

Ens kerralla tää tahtois polkea Berliinissä, sillä pyöräilijöitä on kaupunki kunnioittanut ja loihtinut heille omat fillarikaistat..upeeta.

Selkä pahus nuljahti vikana päivänä hotellihuoneessa sukkia laittaessa ja nyt sen kanssa ollaan sit varovaisia...on semmonen "tuntolevy" takana, joka muistuttelee terveyden tärkeydestä...mutta  niinhän se tuttu kosmobiologi sanoi.

Tuliaisia ostimma vain lapsosille...❤❤❤koska siehän sait tän kirjeen 💋

Siispä lankalauantaiehtoota teillekin, ollaan täällä kotosalla edelleen remontin keskellä, köökkiä puretaan ja raivataan ja mietitään miten edetään...ja ruokaa on tehtynä pakkaseen, koska pian meillä ei lämmitellä eikä kokata muutamaan päivään tai viikkoon..kääk.

Ja huom.

Ny on siun vuoro kirjuuttaa miulle,

mie jään ootteleen intopiukeena <3

Tsa.